Hopp til hovedinnhold

Hipp hurra for 1-årsdag!

8. oktober 2021 fyller Geolaben ett år og i løpet av året som har vært har vi arrangert superhelt-workshop, keramikkurs, Halloween-lab for ungdom, støping av tinnsoldater, smykkelaging, juleverksted med gjenbruk og redesign, utallige barnebursdager, omvisninger og presentasjoner.

Vi har hatt 400 SFO-barn innom for "sommergøy". Barn og ungdom har fått undervisning gjennom Den Kulturelle Skolesekken i Geolaben og vi har hatt besøk fra skoleelever fra hele Norge. I sommer har vi hatt tre ganger så mange barn innom museet, enn det var for to år siden. Vi har hatt magiske øyeblikk med eksperimenter, utforskning og lek. Tusen takk til alle som har besøkt oss!

Geolaben er Norsk Bergverksmuseums nye opplevelses-og læringsrom hvor vi satser på moderne formidling av naturvitenskap og geologi til unge mennesker med spesielt fokus på sammenhengen mellom geologi og teknologi i hverdagen.

Hver helg og i ferier arrangerer vi aktiviteter for barnefamilier og i ukedagene får vi besøk av skoleelever som får undervisning basert på de nye læreplanene. I tillegg kan man leie Geolaben til ulike arrangementer som for eksempel barnebursdag.

 • Barnebursdag i Geolaben
  1/1
  Barnebursdag i Geolaben Vanessa Lofsberg
 • Labmester Abel Tesfamichael sommeren 2021
  Labmester Abel Tesfamichael sommeren 2021 Mariella Sølberg Yakubu

Geologi i et grønt og fremtidsrettet perspektiv

Verdens befolkning øker hurtig og behovet for grønn teknologi og energiproduksjon øker i takt med det. Miljøpåvirkningene er enorme, noe som setter press på hvilke råstoffer som produseres og hvilke avtrykk de fører med seg. Vi kan på mange måter si at vi er på vei inn i en ny steinalder, da det er et større behov for å utvinne metaller og mineraler. For eksempel inneholder en mobiltelefon 40 ulike metaller og en elbil krever tre ganger så mye kobber som en bensinbil.

Bare gjennom nok kunnskap, og ved å bruke den, har vi muligheter til å finne gode løsninger på disse utfordringene. Geolaben er et opplevelses- og læringssenter med fokus på geologi og bærekraft. Gjennom aktiviteter og egen utforskning ønsker vi at barn og ungdom skal lære mer om sammenhengene mellom mineralutvinning, teknologi og deres egen hverdag.

 • Fluoriserende mineraler
  1/1
  En stein er ikke bare en stein! Vi har et eget rom dedikert til fluoriserende mineraler. Det er mineraler som i ultrafiolett lys skifter farge, fra ganske grå og kjedelige til sterke, nesten neonfargede steiner! Mariella Sølberg Yakubu
 • Geologiens dag 11. september, 20201. Barna kunne ta med steiner hjemmefra og vise museets geolog Kåre Kullerud. Ingeborg Petchick

I Geolaben har publikum fått oppleve de 118 ulike grunnstoffene på nye, spennende måter med vårt seks meter brede interaktive periodesystem.

Vi har 130 ulike mineraler utstilt på spennende måter i kikkebokser, som klatregrep i buldreveggen og som touch stones - steiner du kan ta på! 

Geolaben har blitt en favoritt for barna og gjennom lekende læring har de lært mer om sammenhengen mellom geologi og teknologi. 

Samarbeidspartnere

Vi vet at flere aktører i Kongsberg og omegn ønsker et bedre og bredere tilbud til barn og unge. Vi tror at samarbeid vil bidra til flere mangfoldige kulturopplevelser for barn og ungdom, derfor jobber vi kontinuerlig med å knytte kontakt med lokale aktører. Tusen takk Bizzy, Kongsberg Vitensenter og Kongsberg Klatreklubb for kjempefine samarbeid i det året som har gått.

 • Bizzy
  Vær Bizzy Bizzy

Bizzy

Bizzy er eventappen for deg mellom 13-21 år som vil oppleve mer kultur. De er med og sponser artister og utstyr til arrangementer rettet mot ungdom. De stiller også opp med Bizzy Crew som skal være med å promotere og dokumentere våre arrangementer. Sist, men ikke minst, gir de gode rabatter eller eksklusiv tilgang til arrangementer i Geolaben, om de kjøpes eller reserveres via Bizzy-appen. Med Bizzy-appen får du rabatterte inngangsbilletter til Norsk Bergverksmuseum.

Kongsberg Vitensenter

Kongsberg Vitensenter og Geolaben har et unikt samarbeid, da vi formidler to sider av samme sak. Metallutvinning og gruvedrift er helt nødvendig for utviklingen av innovasjon og teknologi! Sammen deler vi kunnskap og samarbeider om arrangementer.

 • Buldreaktiviteter med Kongsberg Klatreklubb
  Kongsberg Klatreklubb Damien Renard

Kongsberg Klatreklubb

Enten du er en erfaren buldrer eller vil prøve det for første gang ønsker Kongsberg Klatrekubb deg velkommen til buldreaktiviteter i Geolaben. K3 Kongsberg Klatreklubb er en klatreklubb tilsluttet Norges Klatreforbund, stiftet i 1993. Klubben har omlag 150 medlemmer, der omtrent 50 er barn eller ungdom. Kongsberg Klatreklubb bidrar til at vi får nye spennende klatreruter og er med og vedlikeholder buldreveggen. Alle medlemmer av Kongsberg Klatreklubb får gratis buldring under buldreaktivitetene. 

Kulturminister Abid Raja på besøk

"Sånne museer liker jeg!" utbryter kulturminister Abid Raja da han blir presentert Geolaben og museets planer for nye utstillinger på besøk hos oss den 8. september. Med seg hadde kulturministeren Kristin Ørmen Johnsen, som er leder av Familie- og kulturkomiteen på Stortinget.

 • Abid Raja på Norsk Bergverksmuseum
  1/2
  Koordinator for Geolaben, Mariella Sølberg Yakubu, gir Abid Raja en omvisning. Norsk Bergverksmuseum
 • Abid Raja og Kristin Ørmen Johnsen på Norsk Bergverksmuseum
  2/2
  Buldreveggen ble testet av både kulturminister Abid Raja og Kristin Ørmen Johnsen. Norsk Bergverksmuseum
 • Bildet viser ungdommer som prater sammen
  Thomas Lahr Thomas Lahr

Åpningsfest for ungdom

Kvelden før åpningen av Geolaben, hadde vi en åpningsfest for ungdom sammen med Bizzy, som er en av våre samarbeidspartnere. 

I utviklingen av Geolaben jobbet vi tett med målgruppen barn og ungdom. Vi hadde en egen referansegruppe med ungdom mellom 13 og 16 år fra Kongsberg International School som ga oss innspill på hvordan Geolaben måtte se ut for at de skulle komme, hva slags innhold som var relevant for dem og hva de følte at de manglet av ungdomstilbud i Kongsberg. 

Dette var et utrolig viktig samarbeid for oss og vi ønsket å takke ungdommene ved å arrangere en åpningsfest.


 • Ungdommer som bruker metallspillet i Geolaben
  1/2
  Ungdommene fikk en aktivitetesløype som de skulle løse ved hjelp av de ulike installasjonene i Geolaben. Thomas Lahr
 • Ungdommer som prøver indostasjonen til periodesystemet
  2/2
  Ungdommene tester det periodiske systemet. Thomas Lahr
 • Fylkesordfører for Viken, Roger Ryberg
  Fylkesordfører for Viken, Roger Ryberg Christian Udjus

Åpningsfest 8. oktober 2020

Vi inviterte samarbeidspartnere og andre aktører som hadde vært med og bidratt til å utvikle Geolaben. Forfattereren bak boken «Hele verden i lomma» Eivind Torgersen var til stede og holdt en presentasjon om periodesystemet. Han kåret Geolabens seks meter lange periodesystem til Norges fineste! 

Det ble taler av direktør Alfhild Skaardal, Fylkesordfører Roger Rydberg, Prosjektleder Ida Anderson Notvik og koordinator Mariella Sølberg Yakubu.

 • Ida Anderson Notvik
  1/6
  Prosjektleder Ida Anderson Notvik sjekker at alt er på plass før åpning. Christian Berg
 • 2/6
  En varm velkomst av Anne-Trine Nørsterud, med rød løper og flagg.
 • Ida Anderson Notvik
  3/6
  Prosjektleder Ida Anderson Notvik intervjuer elever fra Kongsberg International School om hvordan de har opplevd å være med å utvikle Geolaben. Christian Udjus
 • 4/6
 • 5/6
  Prosjektleder Ida Anderson Notvik gir ordet til koordinator Mariella Sølberg Yakubu
 • 6/6
  Her demonstreres "the Big Bang" som er en av funksjonene man kan oppleve på det seks meter brede periodesystemet.

Dette er Norges fineste periodesystem

Eivind Torgersen, forfatter
 • Halloween Lab for ungdom
  Vi arrangerte Halloween Lab for ungdom og utkledningsfest for barn i Geolaben. Det ble en skummel helg i Geolaben under Halloween 2020. Mariella Sølberg Yakubu

Gjennomførte arrangementer det siste året

 • Mariella holder i en stor ametyst i Geolaben
  Geolog for en dag, 2020. Temadag hvor vi viste frem unike steiner i fra samlingen til museet. Christian Berg
 • Pepperkakehus
  Julen ble markert med et juleverksted med fokus på gjenbruk og redesign i Geolaben. Vi bakte også pepperkaker sammen med Integreringsseksjonen i Kongsberg som blant annet lagde pepperkakediamanter og et pepperkakehus til Pepperkakebergstaden på museet. Mariella Sølberg Yakubu
 • Den Norske Turistforening, Kongsberg
  Ikke alle har en hytte å reise til i vinterferien, derfor ønsket vi å skape hyttestemning hos oss. I vinterferien 2021 arrangerte vi Afterski i Geolaben, i samarbeid med DNT Kongsberg. Mariella Sølberg Yakubu
 • Elefanttannkrem eksperiment
  1/1
  Elefanttannkrem laget ungdom i vinterferien under vinterferien. Ingvild Mjelde
 • Skaperen bak tegneseriehelten The Urban Legend
  Tegneserieverksted med tegneserieskaperen Josef Yohannes. Deltagerne fikk lage sine egne tegneseriekarakterer og utforsket hvilke egenskaper og hva de ville kjempet for om de var en superhelt selv. Mariella Yakubu
 • Bildet viser hender som knar leire inne på en benk
  I forbindelse med utstillingen Oppdagelsen av Jotunfjeldene ble det arrangert keramikkverksted med Hanne Åmli. Gjennom arbeid med leire vise hvordan grunnfjellet blir eltet og formet av store krefter i dypet, som trykk og temperatur, og hvordan fantastiske mønster oppstår. Alex Jones
 • I forbindelse med Ung Kultur Møtes (UKM) og i samarbeid med Kongsberg Vitensenter arrangerte vi aktivitetsløypa SpaceX Starship, der deltagerne måtte løse oppgaver for å hente inn poeng. Aktivitetesløypen var delt i mellom Geolaben og Kongsberg Vitensenter og oppgavene innebar blant annet å lete etter objekter i slim, hukommelsesleker og buldrekonkurranser.
 • Labmester Ingeborg Pethick
  Barnivalen ble avlyst i år på grunn av smittevernsrestriksjoner, men da Kongsberg Jazzfestival spurte om vi kunne arrangere noe gøy for barn i Geolaben var vi ikke vonde å be. Selvfølgelig ville vi være med å skape gode opplevelser under Kongsberg Jazzfestival! Vi inviterte til kaplabygging, smykkelaging, tegneverksted og buldring i Geolaben. Ingeborg Petchick var en av Labmesterne som sørget for at publikum hadde det fint i Geolaben under Kongsberg jazzfestival. Mariella Sølberg Yakubu
 • Dinosaurer i gips
  I sommer inviterte vi SFO inn til sommergøy i Geolaben, og vi hadde rundt 400 SFO-barn fra Kongsberg innom. Gjennom lek og utforskning fikk barna lære mer om geologi og lokalhistorie. Mariella Yakubu
 • SFO i geolaben
  1/1
  Full fart med labfrakk i Geolaben! Hver helg har vi aktiviteter for barnefamilier. Norsk Bergverksmuseum/ M. Yakubu
 • Barnebursdag
  Barnebursdag Mariella Sølberg Yakubu

Barnebursdager har blitt en populær aktivitet i Geolaben og man kan velge i mellom ulike temaer, som for eksempel å lage slim. 

Dette er den beste dagen i mitt liv!

Bursdagsbarn, 8 år
 • Integreringsseksjonen 2021
  Gjennom hele året har vi samarbeidet med Integreringsseksjonen i Kongsberg Kommune og skapt en trygg og lærerik møteplass for ungdom i Kongsberg. Mariella Sølberg Yakubu
 • 1/1
  Støping og maling av tinnsoldater, i høstferien 2021
 • Myntverksted
  1/1
  Familiearrangement for Tekna, der barna fikk prege mynt og lage sine egne smykker. Vanessa Lofsberg
 • Lærerstudenter fra USN på besøk i Geolaben
  Besøk av lærerstudenter fra USN. Mariella Sølberg Yakubu
Museum24:Portal - 2024.04.07
Grunnstilsett-versjon: 1